بیانیه برخی از مربیان در مورد مرگ یك سنگنورد

بیانیه برخی از مربیان در مورد مرگ یك سنگنورد

برگزاری آزمون ورودی مربیگری درجه دو سنگ نوردی و حادثه تلخ مرگ یكی از شركت كنندگان كه هفته گذشته اتفاق افتاد، موجی از واكنش توسط مربیان فعال در این رشته را به دنبال داشته است.



به گزارش مرکز اسپرت به نقل از مهر، ماجرا از این مقرر است که ۱۵ مهرماه آزمون ورودی مربیگری درجه دو سنگ نوردی توسط کمیته آموزش فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی در منطقه «پل خواب استان البرز» اجرا شد.
در جریان این آزمون و طی یکی از مراحل آن، شرکت کننده ای به نام «مرتضی نادی» در حین صعود مسیر و ابزارگذاری گرفتار حادثه شد و بر اثر سقوط، جان خودرا از دست داد.
این موضوع توسط فدراسیون کوهنوردی اطلاع رسانی شد، با این وجود برخی مربیان فعال در رشته کوهنوردی و سنگ نوردی طی اطلاعیه ای به این حادثه و موارد فنی و حقوقی نادیده گرفته شده در آن پرداخته اند. آنها تاکید کرده اند که پرداختن به این موضوع، مرحوم مرتضی نادی را به جمع ما باز نمی گرداند اما بدون شک می تواند به جلوگیری از اتفاقات مشابه در آینده کمک نماید.
از جمله مواردی که در بیانیه مربیان کوهنوردی درباب حادثه «پل خواب» به آن اشاره شده، تأکیدی است که از طرف سازمان هواشناسی در خصوص شرایط نامساعد جوی در روز آزمون شده بود اما با این وجود فدراسیون مبادرت به اجرای برنامه پیش بینی شده خود کرد.
در بیانیه تعدادی از مربیان کوهنوردی و سنگ نوردی که در اختیار گروه ورزش خبرگزاری مهر قرار داده شده، آمده است:
* هدف از برگزاری آزمون ورودی برای یک دوره سنجش مهارت ها و توانایی های شرکت کنندگان از سراسر ایران توسط آزمون گیرنده است و شناخت قبلی نسبت به خیلی از شرکت کنندگان وجود ندارد. پرواضح است که در آزمون صعود طبیعی همراه با ابزارگذاری احتمال پاندولی، در رفتن ابزار و زیپ شدن شرکت کنندگان وجود دارد و فلسفه برگزاری آزمون هم سنجش همین موارد است که اگر احتمالات فوق وجود نداشت، دلیلی بر برگزاری آزمون نیز وجود نداشت، بدین سبب طراح آزمون پیش از برگزاری دوره می بایست بدترین سناریوها را در نظر گرفته و با رعایت تمام اقدامات حمایتی و پیشگیرانه از لطمه احتمالی به شرکت کنندگان جلوگیری نماید.
* در زمان برگزاری آزمون و یا دوره های آموزشی سنگ نوردی دو روش شناخته شده برای جلوگیری از لطمه به شرکت کنندگانی که صعود همراه با ابزارگذاری را انجام می دهند، وجود دارد؛ الف: حمایت به صورت قرقره از کارگاه بالا با طناب دوم که در این روش شخص آزمون گیرنده در مکان های مناسب و بی خطر مسیر، طناب حمایت به صورت قرقره را چند متر خلاص در نظر می گیرد به صورتی که شخص صعودکننده در صورت پاندولی و زیپ شدن یا جاگذاری نامناسب ابزار با زمین و یا طاقچه های خطرناک مسیر برخورد نکند. از آنجائیکه چند متر خلاصی طناب قرقره وجود دارد در صورتیکه فرد شرکت کننده ابزار را به صورت نامناسب کار گذاشته باشد، این امر بدون لطمه به او قابل سنجش است.
ب: روش دوم استفاده از رول های مسیر در مکان های مناسب بعنوان بک آپ است. در این روش پیش از شروع آزمون، مکان هایی که امکان لطمه به شرکت کنندگان وجود دارد توسط طراح آزمون مشخص شده و رول بک آپ مشخص می شود و پیش از شروع آزمون در رول های مورد نظر کوییک قرارداده شده و از شرکت کنندگان درخواست می شود که از کوییک های تعیین شده در راه استفاده کنند. این دو روش در بیشتر دوره های قبلی مورد استفاده قرار گرفته اند اما متأسفانه با وجود اینکه امکان اجرای هر دو روش در منطقه سنگ نوردی «پل خواب» وجود دارد، هیچ کدام رعایت نشدند.
* صعود همراه با ابزارگذاری به خودی خود اقدامی پرخطر و پرریسک است و خیلی از سنگ نوردان حتی سنگ نوردان مجرب و شناخته شده ایرانی و غیرایرانی هنگام انجام چنین صعودهایی لطمه دیده و حتی جان خودرا از دست داده اند. زمانی که شخصی تصمیم به صعود همراه با ابزارگذاری می گیرد بعد از انتخاب مسیر ارزیابی، ریسک را انجام داده و تصمیم نهایی درباب صعود یا عدم صعود آن مسیر با پذیرش تمام مسئولیت های آن به عهده خود ایشان است اما در یک آزمون استاندارد، شرکت کنندگان با هدف تعیین سهم مهارت ها و توانایی هایشان، مسیرهایی را صعود می کنند که توسط شخص آزمون گیرنده انتخاب شده اند که ارزیابی ریسک هم توسط وی صورت گیرد. در چنین شرایطی طبیعتا مسئولیت سلامت افراد شرکت کننده با برگزارکنندگان و مربیان دوره است.
* یکی از شروط اصلی برگزاری آزمون استاندارد، عمل برمبنای یک چارچوب و ساختار مشخص و مکتوب است و نحوه برگزاری آزمون و انتظاراتی که از شرکت کنندگان وجود دارد هم برای برگزارکنندگان و هم برای شرکت کنندگان مشخص و شفاف باشد. نکات امینی و سطح مهارت و توانایی مورد انتظار از شرکت کنندگان در هر آزمون از اصلی ترین مواردی است که باید در این چارچوب ها مشخص باشند تا احتمال اعمال سلایق شخصی در برگزاری این آزمون ها به حداقل برسد اما متأسفانه مقایسه آزمون روز حادثه با آزمون های پیشین حتی مواردی که امسال برگزار شده اند، نشان میدهد که سطح توقع از شرکت کنندگان و سناریوی طراحی شده هیچ تناسبی با دوره های مشابه ندارد.
* طبق هشدار سازمان مرکزی هواشناسی در تاریخ ۱۴ مهر ۹۹ با کد FO-۱۱-۰۸/۰۰ احتمال رگبار شدید باران و رعد و برق برای استان های تهران و البرز و همین طور منطقه البرز مرکزی در روز حادثه پیش بینی و اعلام گردید با وجود شرایط جوی فوق و همین طور در نظر گرفتن شرایط قرمز کرونا و ممنوعیت های رسمی اعمال شده برای خیلی از کارهای اجتماعی و ورزشی که امکان تمرین و آماده سازی مناسب را از خیلی از ورزشکاران سلب نموده است، اصرار و پافشاری به برگزاری آزمون در روز حادثه غیرقابل پذیرش و توجیه است.
* با توجه به این که آزمون توسط فدراسیون کوهنوردی در حالی انجام شد که مسئول دوره و مسئول کارگاه حادثه، مسئول بخش سنگ نوردی فدراسیون بوده و ناظر فدراسیون در دوره، مسئول کمیته آموزش فدراسیون بوده است، بدین سبب برمبنای اصول قضایی و حقوقی بردن شکایت پیش متشاکی کاری غلط و غیرقابل پذیرش است. هر کمیسیون و یا دادگاهی که در آینده تشکیل گردد افراد و نهادهای فوق بعنوان یک طرف دعوی حق هیچ گونه قضاوت و یا کارشناسی را ندارند.
خبرنگار مهر، برای پیگیری دقیق این مساله با بعضی از مربیان مربوطه تماس گرفت. آنها ضمن تأیید کلی موارد اشاره شده بر پیگیری نتیجه بخش آن تاکید کرده اند.

1399/07/21
14:55:16
5.0 / 5
1739
تگهای خبر: آموزش , تمرین , سلامت , فدراسیون
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
مرکز اسپورت