تهدید بزرگِ سلامتی مردم؛
ورزش همگانی دغدغه همه مسئولان شود
مركز اسپرت: یك عضو هیات علمی دانشگاه اصرار كرد در بررسی هایی كه صورت گرفته مشخص شده است كه مردم ورزش كردن به همراه خانواده در فضایی شاد را بیشتر از ورزش در تنهایی می پسندند.
خبرگزاری مهر - گروه ورزشی: ماشینی شدن زندگی و حرکت ناخواسته به سمت «آپارتمان نشینی» بهداشت و سلامتی مردم را با خطراتی مواجه کرد که استارتش از حدود دو دهه پیش خورد و حالا تبعاتش گریبان خیلی از افراد را گرفته است. کم تحرکی و به دنبال آن چاقی مفرط که از مدتها پیش لایه های مختلف جامعه را در بر گرفته بود حالا به سنین پایین رسیده تا زنگ خطر برای سلامتی مردم به صدا در آید.
گروه ورزشی خبرگزاری مهر در تلاش است در گفتگو با کارشناسان، صاحب نظران، مسئولان و افراد در رابطه با ورزش، راهکارهای خروج از این وضعیت و توجه بیش از گذشته مسئولان به «تهدید بزرگ» سلامتی مردم را بررسی کند تا شاید اتفاق تازه ای در این بخش رخ بدهد.
محسن اسمعیلی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به تاثیر ورزش همگانی بر کاهش آمار چاقی مردم اظهار داشت: بااینکه متولیان ورزش همگانی مشخص هستند و وزارت ورزش، فدراسیون ورزش همگانی و شهرداری ها متولیان اصلی این حوزه می باشند اما این مساله یک موضوع کشوری است و مرتبط به یک بخش نمی گردد بلکه باید فرابخشی به آن نگاه نماییم.
پیشرفتی دیده نمی شود
عضو هیات علمی دانشگاه افزود: ورزش همگانی برای همه مسئولان باید یک دغدغه باشد، طبق آماری که مسئولان ارائه می دهند ممکنست در این چند سال قبل ارتقایی در ورزش همگانی داشته باشیم اما چیزی که بعنوان شهروندان جامعه شاهد آن هستیم شاید دیده نمی گردد و نمی توان ادعا کرد آمار و ارقام به سمت مثبت حرکت کرده باشد.
تمایل مردم تغییر نکرده است
وی اشاره کرد: اگر بیست سال قبل را مورد بررسی قرار دهیم چندان به نظر نمی رسد که تمایل مردم نسبت به ورزش تغییری کرده باشد. حتی در بعضی موارد می توانیم بگوییم درصدها کاهش پیدا کرده است اگر وضعیت سلامت مردم را بعنوان یکی از نتایج ورزش همگانی بعنوان ملاک و شاخص مورد توجه قرار دهیم می گویند ۵۰ درصد مردم ورزش همگانی انجام می دهند و برخی ادعا دارند این آمار ۲۰ درصد است.
نمی دانیم تعریف ورزش همگانی چیست؟
اسمعیلی در ادامه گفتگویش با خبرنگار مهر اشاره کرد: اختلاف معناداری وجود دارد که قابل چشم پوشی نیست چونکه اختلاف زیاد است. بنا بر این شاخص خیلی معین نیست و در واقع نمی دانیم تعریف ورزش همگانی چیست. این تعاریف خودش جای بحث دارد که برمبنای آن نیز آمارها مختلف شده است. ممکنست برخی پیاده روی یک فرد را برای رسیدن به محل کار جزو ورزش همگانی بدانند و برخی دیگر نیز آنرا اصلاً ملاک قرار ندهند. بنا بر این به این نقطه می رسیم که هنوز ورزش همگانی برای ما به یک دغدغه تبدیل نشده است.
بودجه همگانی را قطع می کنند
این استاد دانشگاه گفت: حتی در قوانین و مقررات در سطح کلان کشور شاهد کاهش و قطع بودجه همگانی هستیم. برای مثال در سازمانی که ما مشغول به فعالیت هستیم (سازمان ورزشی) اولین مواردی که شامل حال انقباض بودجه شد قطع ورزش بود. در صورتیکه سازمان ما متولی مسائل علمی در ورزش است. باید نظامی وجود داشته باشد که وظیفه هر سازمان را مشخص نماید هم اکنون در بعضی استانها شاهد شورای ورزش استان هستیم که آن هم دغدغه ورزش همگانی را ندارد و بیشتر به بعد قهرمانی تاکید می کند. در سطح کشور نیز اصلاً شورای عالی ورزش وجود ندارد که رئیس جمهور بعنوان رئیس شورا و وزیر باید بعنوان دبیر فعالیت کند در واقع هنوز این دغدغه شکل نگرفته است.
توسعه ورزش همگانی در چه صورت؟
اسمعیلی افزود: راهکارهایی که می تواند دراین زمینه کمک نماید ریشه در آموزش و پرورش دارد، یعنی تا زمانی که شناخت را در میان مردم ایجاد نکنیم نمی توانیم انتظار توسعه ورزش را د اشته باشیم از جانب دیگر امکانات و شرایط اقتصادی نیز بسیار مهم می باشد. باید برای ورزش همگانی سوبسید در نظر گرفته شود. حتی در بعضی موارد لازم است برای جا افتادن موضوع انگیزه هایی در مردم به وجود آوریم برای مثال در کشور آمریکا طرحی ارائه شد که به دنبال آن فردی که طی روز یا هفته عددی را پیاده روی کند (که بوسیله نرم افزار موبایل و ساعات هوشمند محاسبه می شود) درصدی از مالیات آن کم خواهد شد. در واقع آنها در میان مردم ایجاد انگیزه کردند.
مردم ورزش شاد با خانواده می پسندند
وی گفت: به جهت اینکه بتوانیم ورزش همگانی را توسعه دهیم باید ببینیم تمایل مردم به ورزش همگانی چگونه است تصورم این است که مردم علاقه دارند ورزش همگانی به صورت شاد به همراه خانواده، دوستان و هم سن و سالان شان صورت گیرد و رغبتی به انجام ورزش به تنهایی ندارند. باید این شرایط را فراهم نماییم که مردم ورزش کنند.
امکانات موجود کفاف نمی دهد
اسمعیلی اشاره کرد: برای انجام ورزش ارزان و شاد باید امکانات برای خانواده ها فراهم باشد در واقع امکانات موجود کفاف لازم را نمی دهد اماکن ورزشی عمدتاً خصوصی و گران هستند و افراد برای تهیه یک برنامه عادی ورزش مبلغ ۲۰۰ هزار تومان هزینه کنند. باتوجه به شرایط اقتصادی موجود مردم توانایی تقبل چنین هزینه ای را ندارند. پس بهترین راه این است که از امکانات موجود استفاده نمائیم، مدارس بعدازظهرها خالی می باشند و حیاط مدرسه بهترین مکان جهت استفاده خانواده های هر محل است. چه اشکالی دارد این فضا را در اختیار خانواده ها قرار دهیم؟ حتی مدارس چهاردیواری هستند و محل مناسبی برای بانوان خواهد بود.
ورزش همگانی فرا بخشی است
عضو هیات علمی دانشگاه در ادامه گفتگویش با خبرنگار مهر افزود: شعاری صحبت نمی نماییم که برای توسعه ورزش همگانی حتما باید استادیوم ها ساخته شود می توانیم از امکانات موجود بهره برداری بهتری انجام دهیم. حتی از نیروهای داوطلب بعنوان مربی در محلات استفاده نمائیم این ها مدل هایی است که در سایر کشورها انجام شده و نتیجه بخش هم بوده آمارهایی که در کشورهای شمال و غرب اروپا، کشورهای اسکاندیناوی انجام شده و آمار خوبی از نظر ورزش همگانی به دنبال داشته است علاوه بر این مدلها می توانیم مدلهای خلاقانه خودرا نیز داشته باشیم این اقدامات عملیاتی خواهد شد به شرط آنکه آموزش و پرورش، شهرداری ها، وزارت علوم و … هر کدام برمبنای توانایی هایشان قسمتی از کار را در دست گیرند. چونکه ورزش همگانی یک موضوع فرابخشی است.
برای دانش آموزان برنامه ریزی نداریم
اسمعیلی افزود: باید از آموزش و پرورش شروع نماییم هم اکنون چند درس از کتب دانش آموزان راجع به ورزش و فواید آن صحبت می کند؟ هنوز دغدغه ای بین مردم و دانش آموزان ایجاد نشده، اگر بتوانیم برنامه ریزی خوبی روی دانش آموزان انجام دهیم می توانیم والدین آنها را نیز به ورزش تشویق نماییم. زمانی که فرزند یک خانواده به ورزش روی بیاورد و شاد شود والدین آن نیز در کنار فرزندشان ورزش خواهند کرد. هم اکنون معضل کشورمان معضل اجتماعی است به خاطر مشغله والدین فاصله بین اعضای خانواده زیاد شده و به تبع آن معضل و لطمه های اجتماعی بالا رفته اگر بتوانیم شرایطی فراهم نماییم که اعضای خانواده ساعتی از روز در کنار هم ورزش کنند به کاهش لطمه های اجتماعی کمک کرده و ورزش به سبکی از زندگی تبدیل می شود و در واقع با یک تیر دو نشان زده ایم.
آمارها صحیح نیست
این استاد دانشگاه اشاره کرد: در کشور ژاپن به دانش آموزان بلیت های رایگان برای تماشای مسابقات داده می شود که به دنبال آن والدین نیز مجبور به تهیه بلیت می شوند تا در کنار فرزندان شان حاضر شوند در واقع ساعتی از روز را در کنار هم در استادیوم ها حضور دارند. ما نیز باید کارهای این چنینی را انجام دهیم. رسانه و فضای مجازی نقش زیادی در توسعه ورزش همگانی دارند. فدراسیون همگانی و وزارت ورزش باید یارانه بیشتری دراین زمینه به مردم بدهند. این اقدامات موجب کاهش هزینه بیماری ها خواهد شد، در واقع اینها کلیات بحث است، زمانی می توانیم ادعا نماییم که ورزش همگانی در میان مردم توسعه پیدا کرده که هزینه بهداشت کاهش پیدا کند ولی زمانی که هزینه بهداشت زیاد است یعنی تمام آمار و ارقام مربوط به ورزش همگانی صحیح نمی باشد.
منبع: مركز اسپرت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب